3 лесни начина за справяне с халитозата (лошия дъх)

3 лесни начина за справяне с халитозата (лошия дъх)

3 лесни начина за справяне с халитозата

Халитозата или лошия дъх е често срещано явление при хората, което може да породи значителен психологически стрес. Смята се, че засяга 1 на 4 души в световен мащаб. Това е третата най-честа причина след кариес и заболяване на венците, поради която хората търсят стоматологична помощ.Съществуват множество възможни причини, повечето, от които се свеждат до хигиена на устната кухина. Ако частиците храна останат в устата, разграждането им от бактерии произвежда съединения на сяра. За щастие, лечението й е сравнително лесно и то в домашни условия. Ако лошият дъх продължава, обаче, препоръчително е да посетите Вашия дентален специалист, за да проверите за основните причини. 

Причините за халитозата може да са свързани с хигиената на зъбите и венците, тютюнопушенето и наркотиците, употребата на някои типове храни и напитки, сухота в устата като нещо естествено за конкретния организъм или поради специфично заболяване, инфекции на синусите и гърлото, заседнало чуждо тяло в носната кухина, някои метаболитни заболявания, видове рак или чернодробна недостатъчност, които произвеждат специфични смеси от химикали, също и гастроезофагеалния рефлукс на стомашните киселини. В по-редки случаи причини може да бъдат: състояние на кетоацидоза (когато нивата на инсулин на човек с диабет са много ниски, телата им вече не могат да използват захар и вместо това започват да използват мазнини. При разграждането на мазнините, кетоните се произвеждат и натрупват, като могат да бъдат отровни, когато се открият в голям брой и да произвеждат характерна и неприятна миризма на дъх), запушване на червата, бронхиектазии (дългосрочно състояние, при което дихателните пътища стават по-широки от нормалното, което позволява натрупване на слуз, което води до лош дъх), аспирационна пневмония (подуване или инфекция в белите дробове или дихателните пътища поради вдишване на повръщане, слюнка, храна или течности).

  • Ежедневна грижа за зъбите

Редовното миене на зъби по 2 пъти на ден – сутрин и вечер, използването на конец за почистване на по-труднодостъпните места и изплакването с антибактериална вода за уста, спомагат за премахването на храната и новообразувалата се плака и защитават от натрупването на зъбен камък. Не бива да се пропуска миенето на линията при венците, защото здравите венци са също толкова значими колкото и здравите зъби. Отстраняването на плаката става лесно с помощта на регулярното използване на четката и конците, но при натрупан зъбен камък е необходима намесата на специалист. Прочетете „7 стъпки за предотвратяване натрупването на зъбен камък", в които Ви предоставяме правилните съвети за едни здрави зъби и венци. Въпреки редовните мерки, които предприемате за Вашите зъби, е нужна намеса на Вашия дентален специалист, който веднъж на 6 месеца да отстрани ненужните наслагвания и да се погрижи благотворно за здравето на Вашата устна кухина. Чудесен завършек към тристепенната грижа за зъбите е изплакването с антибактериална вода за уста, която ще спомогне значително за унищожаването на бактериите. Рутинните ежедневни дейности в тази насока, ще Ви помогнат да запазите по-дълго усмивката си красива и блестяща и да имате хубав дъх. Смяната на четката за зъби на всеки 2 до 3 месеца също е важен фактор в поддръжката на добра устна хигиена.

Любопитен факт е, че протезите, които не се почистват редовно или правилно, също могат да съдържат бактерии, които да причинят халитоза.

  • Здравословен и балансиран режим на хранене

По време на консумация на храни и напитки създавате процес на образуване на киселини в устната Ви кухина, което може да разруши зъбният Ви емайл, след което да продължи да създава кухини, да оставя петна по повърхността на зъба и вътрешната структура на зъба да ерозира. Балансираният режим на хранене ще позволи на зъбите Ви да не са подложени на постоянна атака. Избягвайте лука, чесъна и пикантната храна, храните, богати на захар, газираните напитки. Необходимо е също да избягвате честите хранения и да употребявате повече вода, с което ще допринесете за по-добра устна хигиена и възможност да намалите лошия дъх.

Трябва да имате предвид, че гладуването и диетите, свързани с ниско съдържание на въглехидрати могат да предизвикат халитоза, което се дължи на разграждането на химикали, произвеждащи мазнини, наречени кетони, които имат силен аромат.

  • Отказването от вредни навици

Вредните навици като тютюнопушене, употреба на наркотици, честа употреба на алкохол, непрестанна консумация на храни, богати на захар и газирани напитки, ще спомогнат в борбата с лошия дъх и ред други заболявания.

Имайте предвид, че освен Вашия дентален специалист, който много може да помогне в борбата с халитоза, е важно да посетите и Вашия личен лекар, ако причините за лошия дъх са свързани със симптоми на други заболявания, а не единствено и директно само с устната хигиена.

Попитайте Вашия стоматолог за съвет за поддръжката на здрави зъби и венци и красива усмивка. С подходяща грижа за устната кухина и редовни дентални прегледи (поне 2 пъти годишно), ще останете с по-здрави зъби и венци и ще имате по-красива усмивка.

***

Доверете се на нашите специалисти от City Dent за свежа, блестяща и хубава усмивка. Можете да запазите час на http://www.zapregled.com/v2/ или да се обадите на нашата директна линия +359 893 020 920. 

Алайнери - невидимите бреки, за една красива усмив...
изчакайте минута докато ние изпълним календара

Абонирай се за новини

Добавете имейл, на който ще получавате актуални новини, от нашия блог.

Меню

АНОНИМНА АНКЕТА

ДОВОЛНИ ЛИ СТЕ ОТ ДЕНТАЛНА КЛИНИКА CITY DENT? ВАШЕТО МНЕНИЕ Е ВАЖНО ЗА НАС!