Как диабетът влияе върху здравето на зъбите и венците?

Как диабетът влияе върху здравето на зъбите и венците?

Как диабетът влияе върху здравето на зъбите и венците?

При наличие на диабет, e важно да обърнете правилно внимание и грижи за Вашите зъби. Независимо дали диабетът е тип 1 или тип 2, регулирането на кръвната захар е съществено, понеже това влияе на целия Ви организъм, включително зъбите и венците. Превенцията е във Вашите ръце. При диабетици над 50+ години, рискът е още по-висок. Проблемите със зъбите и възрастта вървят паралелно и оказват влияние върху физическото състояние. Научете срещу какво се изправяте и след това поемете грижата за здравето на зъбите си. Колкото по-високо е нивото на кръвната Ви захар, толкова по-голям е рискът от следните заболявания на зъбите и венците:

  • гниене на зъбите и образуване на кариеси: устата Ви е е подложена на множество бактерии. Когато нишестетата и захарите в храни и напитки взаимодействат с тези бактерии, върху зъбите Ви се образува лепкав филм, известен като плака. Киселините в плаката атакуват повърхностите на Вашите зъби, което може да доведе до кариес и заболяване на венците. Повече за това може да прочетете в „7 начина за предотвратяване натрупването на зъбен камък". Колкото по-високо е нивото на кръвната Ви захар, толкова по-голямо е снабдяването със захари и нишесте и толкова повече киселина износва зъбите Ви. Затова е важно диабетиците да посещават денталния специалист за почистване на зъбен камък по-често от обикновените случаи, в които е препоръчително 2 пъти годишно да се осъществява тази процедура. Най-добре е да споделите на Вашия стоматолог за заболяването и той да Ви назначи индивидуална програма от посещения, съобразявайки се със състоянието на Вашия организъм.
  • ранно заболяване на венците (т.нар. гингивит): диабетът намалява способността Ви да се борите с бактериите. Затова по-често от нормалното се образува зъбен камък. Споделяйки на Вашия зъболекар проблемите си, той ще Ви обърне индивидуално внимание и ще спомогне в борбата срещу натрупан зъбен камък.
  • заболяване на венците (пародонтит): ако не се лекува, гингивитът може да доведе до по -сериозна инфекция, наречена пародонтит, която разрушава меките тъкани и костите, които поддържат зъбите. В крайна сметка пародонтитът кара венците и челюстната Ви кост да се отдръпнат от зъбите Ви, което от своя страна води до разхлабване на зъбите и евентуално падане. Пародонтитът е в по-тежка форма сред хората с диабет, тъй като диабетът намалява способността да се противопоставя на инфекцията и забавя заздравяването. Инфекция като пародонтит също може да причини повишаване на нивото на кръвната Ви захар, което от своя страна затруднява контрола на диабета. Предотвратяването и лечението на пародонтит с редовно почистване на зъбите може да помогне за подобряване на контрола на кръвната захар.
  • млечница: хората с диабет са по-склонни да развият млечница, която е гъбична инфекция, причинена от дрождите Candida albicans. Признаците на млечница включват болезнени бели или червени петна в устата ви. Практикуването на добра устна хигиена може да ви помогне да избегнете млечница. В „7 начина да защитите зъбите си" Ви предоставихме варианти, чрез които да се грижите за зъбите си на ежедневна база.
  • сухота в устата: някои хора с диабет също изпитват липса на слюнка, състояние, известно като сухота в устата. Без слюнка, за да поддържате устата си влажна, може да сте изложени на риск от кариес, заболяване на венците и млечница.
  • синдром на изгаряне на устата: както млечницата, така и сухотата в устата могат да доведат до синдром на парене в устата. В допълнение към чувството, че изгаряте устата си с гореща напитка, примерно, езикът Ви може да изтръпне, което да доведе и до загуба на вкус.
  • бавно заздравяване на рани: зарастването на рани и инфекции при болни от диабет отнема повече време. В същото време рискът от инфекция се увеличава. Това плюс по-бавното изцеление означава, че ако нещо се обърка с венците или зъбите Ви, ще отнеме повече време, за да се подобрите. И може да се влоши по-бързо. Това също може да бъде проблем след извършена стоматологична операция.

Заради диабетното състояние е необходима правилна и повишена грижа за зъбите и венците. Представяме Ви 7 начина, чрез които да спомогнете за по-доброто състояние и грижата за Вашата устна кухина.

1. Поемете отговорността и ангажимента да управлявате болестта си: следете регулярно нивото на кръвната си захар и следвайте инструкциите на Вашия лекар за поддържане на умерено ниво в целеви диапазон. Колкото по-добре контролирате кръвната си захар, толкова по-малка е вероятността да развиете проблеми със зъбите и венците, и не само.

2. Редовно миене на зъби: мийте зъбите си поне два пъти на ден. Четкайте сутрин, вечер и в идеалния случай, след прием на храна и напитки. Използвайте четка за зъби с мека четина и паста за зъби, които съдържат флуорид. Избягвайте енергично или грубо търкане, което може да раздразни венците Ви. Помислете за използване на електрическа четка за зъби, особено ако имате артрит или други проблеми, които затрудняват доброто измиване. Сменяйте с нова четка за зъби поне на всеки три месеца.

3. Почиствайте зъбите си с конец: поне веднъж на ден почиствайте зъбите си с конец, препоръчително е да се случва след всяко хранене. Конецът за зъби помага за премахване на плаката между зъбите и под венците.

4. Планирайте редовнипосещения при Вашия дентален специалист: споделето му за болестта си и всичко свързано с нея, за да може той да прецени колко често е добре да посещавате зъболекарския кабинет. Доверете се на специалистите от City Dent, като се обадите на нашата директна линия +359 893 020 920 или запазите час на http://www.zapregled.com/v2/

5. Уверете се, че Вашият зъболекар знае, че имате диабет: всеки път, когато го посещавате, му напомняйте, че имате диабет. Уверете се, има пълната информация иа контакт с Вашия наблюдаващ лекар, който Ви помага да управлявате диабета си и да регулирате нивото на захар в организма си.

6. Потърсете ранни признаци на заболяване на венците: съобщете на Вашия стоматолог за всички признаци на заболяване на венците, включително зачервяване, подуване и кървене на венците. Споменете и всички други признаци и симптоми, като сухота в устата, разхлабени зъби или болка в устата. Много е важно той да знае всички Ваши болки и симптоми, за да може да предприеме съответни действия и лечение.

7. Не пушете. Пушенето увеличава риска от сериозни усложнения на диабета, включително заболяване на венците и в крайна сметка загуба на зъби. Ако пушите, проявете воля и упоритост да се откажете. Вашите лекар и дентален специалист могат да Ви помогнат в борбата с тютюнопушене.

Управлението на диабета е ангажимент към Вашето здраве, което включва правилна стоматологична помощ. Вашите усилия ще бъдат възнаградени със здрави зъби и венци и красива усмивка.

Защо да посетите зъболекар?
3D Рентген Xray - Дентална клиника City Dent
изчакайте минута докато ние изпълним календара

Абонирай се за новини

Добавете имейл, на който ще получавате актуални новини, от нашия блог.

Меню

АНОНИМНА АНКЕТА

ДОВОЛНИ ЛИ СТЕ ОТ ДЕНТАЛНА КЛИНИКА CITY DENT? ВАШЕТО МНЕНИЕ Е ВАЖНО ЗА НАС!