Проблемът с пукнатините по зъбите

Проблемът с пукнатините по зъбите

Проблемът с пукнатините по зъбите

Симптоми | Видове | Причини | Диагноза | Лечение | Усложнения | Предотвратяване

Как да разберете дали имате пукнатини по зъбите? Много често е невъзможно да се види с просто око, дори и при направата на рентгенова снимка. Това е често срещано състояние и водеща причина за загуба на зъби в много страни.

СИМПТОМИ

Трудно бихте установили признаци за напукване по зъбите. Понякога е сложно диагностицирането от самият дентален специалист, даже при налична рентгенова снимка. Съществуват признаци, като изпитване на болка при отхапване, чувствителност на зъбите към горещи и студени храни и напитки, които обаче са характерни също при наличие на кариеси или пулпити. Повече за това може да прочетете на „Всичко, което трябва да знаете за кариесите" - Част 1 и Част 2и „Всичко за пулпитите"

ВИДОВЕ

Напукванията могат да бъдат следните:

  • Фини линии: изключително малки пукнатини по емайла на зъбите, които не причиняват болка и не изискват никакво лечение.
  • Фрактури на зъба: този вид пукнатини обикновено се появяват около пломбата, като обичайно не засягат пулпата и в резултат не причинява много болка.
  • Пукнатини, простиращи се по линията на венците: при зъб с вертикална пукнатина, която се простира през него, но все още не е достигнал линията на венците, обикновено е спасяем. Ако обаче пукнатината се простира до линията на венците, може да се наложи изваждането на зъба. При навременното наблюдение и лечение има шанс за спасяването на зъба.
  • Разцепен зъб: представлява зъб с пукнатина, който се движи от повърхността му до линията на венците и може да бъде разделен на два сегмента. При такава обширна и всеобхватна пукнатина е малко вероятно целият зъб да бъде спасен, но Вашият зъболекар може да успее да запази част от него.
  • Вертикална фрактура на корена: този тип пукнатини започват под линията на венците и се отправя нагоре. Често не предизвиква много симптоми, освен ако зъбът не се зарази. Но при всички положения зъбът ще трябва да бъде изваден.

ПРИЧИНИ

Пукнатините по зъбите могат да бъдат причинени от редица фактори, като пломби, отслабващи целостта на зъба, дъвчене на твърди храни, например бонбони, хрускане на лед, скърцане със зъби, причинено от стрес, стискане на челюстите, дори инцидент или удар в челюстта или самото износване на зъба като естествено явление с напредването на възрастта (при хора над 50-годишна възраст). Също така - чувствителност към топлина, студ или сладост с отминаваща непостоянна болка, подуване на венците около засегнатия зъб.

ДИАГНОЗА

Не винаги рентгеновата снимка може да разкрие пукнатината по зъбите. Затова Вашият дентален специалист ще се опита да разбере за тази възможност, питайки Ви как и с какво се храните, имате ли проблеми със скърцане и чувствителност на зъбите. Ще Ви прегледа обстойно устната кухина, като обърне внимание и на венците.

ЛЕЧЕНИЕ

При поява на признаци на чувствителност на зъбите или болка, е необходимо веднага да се свържете със зъболекарския кабинет, за да запишете час. В зависимост от пукнатините по Вашите зъби специалистът ще прецени какво адекватно лечение да предприеме според ситуацията. Лечението при напуквания зависи от размера на пукнатината, къде се намира, Вашите симптоми и дали пукнатината се простира до линията на венците. Вашият зъболекар може да препоръча едно от следните лечения:

  • Свързване: при тази процедура Вашият лекар използва пластмасова смола, за да запълни пукнатината, възстановявайки нейния вид и функция.
  • Корона: коронка е протезно устройство, обикновено изработено от порцелан или керамика, която приляга върху повредения зъб или го запушва.
  • Коренови канали: когато пукнатината е толкова обширна, че се простира в пулпата, кореновият канал ще бъде препоръчан за отстраняване там, за да се възстанови цялостта на зъба. Тази процедура може да предотврати заразяването или отслабването на зъба.
  • Екстракция: когато структурата на зъба, както и нервите и корените, които лежат под него, са много повредени, премахването на зъба става единствена възможност.

Много хора имат малки пукнатини по емайла на зъбите си. Ако тези пукнатини не влияят на външния вид и не причиняват болка, Вашият лекар може да Ви посъветва да не се притеснявате за това и съответно да не предприеме лечение.

УСЛОЖНЕНИЯ

Едни от най-големите усложнения на напукания зъб са инфекциите, които могат да се разпространят в костите и венците. Някои симптоми на зъбни инфекции, известни още като абсцес на зъба, включват: висока температура, болки при дъвчене, подути венци, чувствителност към топло и студено, чувствителни жлези по врата, лош дъх. Вашият дентален специалист може да се опита да изцеди гной от инфекцията и след това да предпише антибиотик за унищожаване на бактериите.

ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ

Въпреки, че не е възможно да лекувате напукания по зъбите в домашни условия, можете да помогнете за предотвратяването им. Нужна е добра дентална хигиена: миене на зъбите по два пъти на ден, ползване на конци и антибактериална вода за уста. Разбира се, не забравяйте да посещавате Вашият зъболекар на всеки шест месеца.

Допълнително, което можете да направите е да избягвате да дъвчете твърди храни, да носите предпазител за устата докато спите, ако имате проблеми със скърцане със зъби.

Не забравяйте, че отлагането на лечението излага устата Ви на още по-голям риск.

***

Доверете се на нашите специалисти от City Dent за лечение на Вашите зъби, за блестяща и хубава усмивка. Можете да запазите час на http://www.zapregled.com/v2/ или да се обадите на нашата директна линия +359 893 020 920.

Как да реагирате на инфектиранa устната кухина от ...
Какви са ефектите на тютюнопушенето върху зъбите?
изчакайте минута докато ние изпълним календара

Абонирай се за новини

Добавете имейл, на който ще получавате актуални новини, от нашия блог.

Меню

АНОНИМНА АНКЕТА

ДОВОЛНИ ЛИ СТЕ ОТ ДЕНТАЛНА КЛИНИКА CITY DENT? ВАШЕТО МНЕНИЕ Е ВАЖНО ЗА НАС!