8 Отговора на 8 Въпроса за зъбните протези

8 Отговора на 8 Въпроса за зъбните протези

Зъбни протези от City Dent

Най-общо казано до поставяне на зъбни протези се стига в случаите, когато липсва значително количество от естествените зъби. Това е един от основните терапевтични методи, прилагани върху по-възрастни хора, при които зъбите падат или са силно разрушени, тоест невъзможни за лечение и принуждаващи стоматолозите да прибегнат до екстракция. Разбира се, съществуват и не малко случаи, в които се поставят зъбни протези и на по-млади хора. Най-често това се случва в следствие на падането на зъби поради заболяване, в това число и небезизвестното заболяване парадонтоза.

Това обаче е общата информация за зъбните протези. Тяхната изработка и поставяне изискват изключителна прецизност и професионално отношение както от страна на зъботехниците, така и на стоматолозите. Ако искате да научите повече подробности за зъбните протези, останете с нас. Най-лесно ще добиете представа за тази дентална процедура, като ви запознаем и с основните 8 въпроса, които обикновено имат пациентите относно зъбните протези. За тях сме ви приготвили лесни за разбиране отговори.

Вярно ли е, че зъбни протези се слагат само ако липсват всички зъби?
Не, това не е вярно. Наистина, в повечето случаи става въпрос за липса на всички зъби. Тогава зъбните протези на практика са единственото решение (освен имплантологията, ако го позволява). Зъбни протези обаче могат да се слагат и при наличие на запазени здрави зъби в устната кухина. Това са така наречените частични зъбни протези. Те наподобяват подвижните алтернативни мостове. За да се прикрепат, се използват кукички, които се поставят върху съхранените естествени зъби.

Веднага след изработка ли се слагат зъбните протези?
Това зависи от срока, в който се изработят, но по правило се изисква, протезите да се поставят , след като венците са достатъчно укрепнали и зараснали. Чакането се налага, защото реално досега венците са били в доста лошо състояние поради ползването им за дъвчене вместо естествените зъби.

Защо се налага ажустиране на зъбни протези?
Под ажустиране се има на предвид нагласяне на зъбни протези. Обикновено, до него се прибягва, когато се поставят модерните имедианти. С това име се разграничават специални зъбни протези, които могат да се сложат веднага, тоест без наложителното чакане венците да са в добро състояние. Най-често ажустирането става на няколко пъти в рамките на един месец след първоначалното носене на протезите. То не предизвиква болка или дискомфорт, но е от съществено значение за правилното ползване на протезите, съответно тяхното запазване във времето и предоставяне на пациента нормално качество на живот. 

Скъпи ли са зъбните протези?
Това е въпрос, на който трудно може да се отговори еднозначно. Категорично, цената за изработка и поставяне на зъбни протези е по-висока от цената на стандартни процедури като лечение на кариес и дори кореново лечение. Но ако се сравни с импалнтите, зъбната протеза е в пъти по-евтин вариант в случай че на пациента му липсват всички или повечето естествени зъби.

Кои са основните правила за правилна поддръжка на зъбни протези?
За да могат да ги ползват максимално дълго време и с достатъчно комфорт и усещане за пълноценен начин на живот, пациентите трябва да спазват основни, но съвсем не трудни правила за поддръжка на зъбните протези. Така например от особено значение е да почиствате старателно протезите, да ги държите във вода, когато не ги ползвате, а също така и да ги предпазвате от замърсяване, докато са в устата ви, което става с поддържане на перфектна хигиена на устната кухина (най-често с вода за уста).

Трябва ли да махам зъбните протези преди лягане?
Обичайно, стоматолозите съветват пациентите да го правят поради няколко причини. Първо, сънят е по-спокоен без чуждо тяло в устата и второ, по този начин ще оставите венците да си почиват.

Как да се храня с протези за първи път?
За всеки пациент първият ден може да бъде изключително стресов. Със зъбните протези се свиква във времето, затова и е важно търпението. В началото е препоръчително да пробвате с по-меки храни. Не бива обаче да отлагате твърде продължително във времето консумацията на редовната храна, която обикновено ядете. Така ще ускорите процеса по свикване със зъбните си протези.

Задължително ли е да ползвам гел или лепило за протези?
На практика, това не е задължително. За много пациенти обаче тези допълнителни аксесоари идват в помощ – особено през първите дни, точно когато се свиква със самите зъбни протези. За някои хора лепилото си остава единственият начин да прикрепят своите зъбни протези, за да не падат по време на говорене или хранене. Ако протезите ви са удобни и така, няма нужда да се обременявате финансово излишно с лепило.

За всякакви допълнителни въпроси, свързани със зъбните протези, тяхната изработка, носене и поддръжка, винаги можете да се консултирате при нас, с екипа на CityDent. Ние с удоволствие ще ви дадем нужната информация и ще намерим най-доброто лечение за вас! 

Полезни съвети за профилактика на зъбите и устната...
Всичко, което трябва да знаете за кариесите - Част...
изчакайте минута докато ние изпълним календара

Абонирай се за новини

Добавете имейл, на който ще получавате актуални новини, от нашия блог.

Меню

АНОНИМНА АНКЕТА

ДОВОЛНИ ЛИ СТЕ ОТ ДЕНТАЛНА КЛИНИКА CITY DENT? ВАШЕТО МНЕНИЕ Е ВАЖНО ЗА НАС!