7 начина за предотвратяване натрупването на зъбен камък

7 начина за предотвратяване натрупването на зъбен камък

7 начина за предотвратяване натрупването на зъбен камък

Зъбният камък стои в основата на заболявания на венците и на зъбите. Ето защо е важно неговото регулярно премахване. В тази статия ще разгледаме проблемите, които причиняват плаката и зъбния камък и ще се запознаете със 7-те превантивни мерки за предотвратяването му.

Какво представлява и как се образува плаката?

Плаката започва да се образува веднага след като ядем, особено сладки или съдържащи нишесте продукти. Дори и да полагате редовни грижи за зъбите си у дома, пак ще имате бактерии в устата. Те се смесват с протеини и хранителни продукти, като образуват лепкав филм, наречен зъбна плака. Тя покрива зъбите, попадайки под линията на венците и пренася бактерии, които могат да увредят зъбния емайл и да доведат до кариес. Редовно премахване на плака спомага за предотвратяване на заболявания на венците и зъбите. По-значителните проблеми обаче, се пораждат, ако плаката остане на зъбите Ви и се втвърди до зъбен камък.

Какво представлява и как се образува зъбен камък?

Когато плаката се задържи няколко часа, с помощта на солите тя се втвърдява и образува зъбен камък. Ето защо е важно да измиете зъбите си възможно най-скоро след хранене. Зъбният камък може да повлияе отрицателно на здравето на устната кухина, така че е от съществено значение неговото своевременно и редовно премахване. Той има пореста структура и може да доведе до отстъпване на венците и тяхното заболяване. Затова трябва да бъде отстранен със специални инструменти в зъболекарския кабинет.

Заболяване на венците следствие наличието на зъбен камък

Най-леката форма на заболяване на венците се нарича гингивит (възпаление на венците и кървене), което обикновено се предотвратява чрез добра хигиена за устната кухина: редовно миене на зъбите (два пъти на ден, сутрин и вечер), почистване с конци, употреба на антисептична вода за уста и редовно почистване на зъбния камък при Вашия стоматолог (2 пъти годишно е напълно достатъчно).

Ако тези мерки не се прилагат ежедневно наред с добрите практики за устна хигиена, ситуацията ще се влоши до образуването на т.нар. джобове между венци и зъби, които ще се замърсяват с бактерии. Това се нарича пародонтит. Имунната система на организма ще се опита да го защити като изпраща химикали, за да отвърне на удара. Смесвайки се с бактериите може да увредят костите и тъканите, които придържат зъбите Ви на конкретно отредено място. Някои изследвания дори свързват бактериите при заболявания на венците със сърдечни заболявания и други здравословни проблеми.

Добре е да се знае, че зъбният камък има абсорбиращи свойства, така че той може бързо да попие на петна. Това означава, че пиенето на пигментирани напитки, като чай или кафе, може да потъмни зъбите Ви и да им придаде жълтеникав оттенък.

Признаци на натрупване на зъбен камък

При опит да определите дали имате натрупан зъбен камък, най-вероятно ще усетите по това как се чувстват зъбите Ви. Зъбният камък се възприема като грубо вещество в устата, което само с четкане не би могло да се премахне. При появата на зъбен камък под линията на венците може да доведе до повишени отоци, които да кървят. При натрупването му над линията на венците жълтеникавата консистенция става все по-голяма, ако не бъде отстранена. Под линията на венците тя може дори да е кафява или черна.

7 начина за предотвратяване натрупването на зъбен камък

​Вместо да стигате до етапа на натрупване на зъбен камък, който трябва да бъде единствено професионално отстранен, може да предприемете стъпки и полезни практики за добра устна хигиена, за да предотвратите натрупването му. С отлична рутинна хигиена, премахването на плаката може да се извърши, като следвате следните стъпки: 

  1. Мийте зъбите си два пъти на ден с мека четка за зъби 
  2. Избирайте паста за зъби с флуорид. Флуоридът ще помогне за възстановяване на повредата на емайла 
  3. Използвайте конец поне веднъж на ден, за да достигнете до всички повърхности на зъбите и венците, до които не успявате да достигнете с четката си 
  4. Изплаквайте устата си с флуорна вода за уста след измиване, за да спомогнете за унищожаването на бактериите, които причиняват плака 
  5. Внимавайте с ежедневния Ви хранителен режим, като се опитате да се храните здравословно и да ограничите количеството сладки храни, които консумирате. Бактериите в устата се развиват благодарение най-вече от сладки и богати на нишесте храни, които отделят вредни киселини в устата. 
  6. Откажете се от пушенето. Проучванията показват, че хората, които пушат цигари или употребяват други тютюневи изделия, са по-склонни да имат зъбен камък 
  7. Редовно посещавайте Вашия личен стоматолог за преглед, който ще Ви помогне като отстрани плаката на места, където не сте успели.

Можете ли да премахнете зъбен камък в домашни условия?

След като плаката се втвърди в зъбен камък, четката за зъби вече не може да я премахне. Вместо да се опитвате да намерите способи за премахване чрез природни средства, Ви препоръчваме да говорите с Вашия зъболекар за почистване на зъбен камък.

Необходимо е повече образование и специфично обучение за отстраняването на зъбен камък, отколкото може би си представяте. Нещо повече - човек, който опипва в устата си с остри или неподходящи инструменти, може лесно да увреди зъбите или венците си. Вашият зъболекар е човекът, който е отговорен за безопасното отстраняване на зъбен камък чрез процес, използващ инструменти за ръчно мащабиране и с ултразвуково устройство. Използването на иновативна полираща система Air Flow от Вашия стоматолог съдейства зъбите да се почистят безупречно до съвършенство, дори на най-трудно достъпните места - в зъбите, под венеца, около неправилно подравнени зъби, мостове и импланти.

Доверете се на нашите специалисти от City Dent за отстраняването на Вашия зъбен камък. Можете да запазите директно час на http://www.zapregled.com/v2/ или да се обадите на нашата директна линия +359 893 020 920. 

5 причини да се доверим на специалистите при избел...
9 въпроса и отговора за алайнерите
изчакайте минута докато ние изпълним календара

Абонирай се за новини

Добавете имейл, на който ще получавате актуални новини, от нашия блог.

Меню

АНОНИМНА АНКЕТА

ДОВОЛНИ ЛИ СТЕ ОТ ДЕНТАЛНА КЛИНИКА CITY DENT? ВАШЕТО МНЕНИЕ Е ВАЖНО ЗА НАС!