Възпаление на венците – причини, симптоми, лечение

Възпаление на венците

Eдна от най-леките форми на възпаление при венците се нарича гингивит, който ако не се лекува се усложнява до образуването на т.нар. пародонтит. Инфекцията в устната кухина причинява увреждане и възпаление на венците и челюстта.

Oбикновено възникват от лоша хигиена на зъбите за продължителен период от време, тъй като позволява на бактериите да се настанят между венците и зъбите, където те виреят и се развиват свободно. Ето защо е важно регулярно да посещавате Вашия дентален специалист, който ще Ви даде съвети и насоки какво да правите в ежедневието и ще Ви помогне професионално като отстрани излишните остатъци, натрупани по и между зъбите, така че устната Ви кухина да бъде в отлично състояние и здраве. Доверете се на нашите стоматолози от City Dent за добро здраве на устната кухина и красива бяла усмивка. Можете да запазите час на https://www.zapregled.com/v2/ или да се обадите на нашата директна линия +359 893 020 920.

В статията ще разгледаме причините, симптомите и лечението на инфекция на венците.

Причини

Инфекцията на венците представлява натрупване на бактерии в тъканта около зъбите. Устата е пълна с различни видове бактерии. Ежедневните хигиенни практики, като миенето на зъби с четка, почистване с конец и използването на антибактериална вода за изплакване помагат да се контролират нивата на бактериите, поддържат хигиената в устната кухина и предотвратяват прекомерното натрупване на зъбен камък, появата на кариес или по-сериозни заболявания. Натрупването на зъбен камък затруднява почистването на зъбите, което още повече улеснява бактериите да нахлуят в областта около зъбите и венците. Струпването на бактерии под линията на венците може лесно да доведе до инфектиране на зона.

Тютюнопушенето също е сред най-значимите рискови фактори за заболяване на венците. Освен това то може да направи лечението по-малко ефективно. Повече за това може да прочетете в статията „Какви са ефектите на тютюнопушенето върху зъбите“.

Други фактори, които също могат да допринесат за възпаление на венците, са диабет, хормонални промени при жените, като тези по време на бременност, генетика, стрес, криви зъби, лекарства, които забавят слюноотделянето, имунодефицит.

В определени случаи орални устройства като протези или мостове, които не пасват достатъчно добре, или дефектни зъбни пломби, също могат да допринесат за това.

Симптоми

Симптомите на инфекция на венците могат да варират в зависимост от това колко напреднала е тя и къде е нейното местоположение. Възпалението е признак на цялостно лошо орално здраве и заболяване на венците.

Най-леката форма на заболяване на венците е т.нар. гингивит, което обикновено се предотвратява чрез добра устна хигиена. Той най-често причинява червени, подпухнали венци, които могат лесно да кървят, например когато човек си мие зъбите. Някои хора дори могат да не забележат проблема в началото. Въпреки това, ако възпалението прогресира в инфекция в в дадена област, симптомите могат да станат по-очевидни. Ако ежедневните мерки за безопасност не се прилагат рутинно и не се посещава стоматолог поне 2 пъти годишно, ситуацията често е възможно да се влоши до образуването на т.нар. джобове между венци и зъби, които ще се замърсяват с бактерии. При това положение говорим вече за  пародонтит. Имунната система на организма ще се опита да го защити като изпраща химикали, за да отвърне на удара. Смесвайки се с бактериите може да увредят костите и тъканите, които придържат зъбите Ви на конкретно отредено място.

Други признаци на инфекция на венците или заболяване на венците включват: болка при дъвчене, изплюване на кръв след измиване на зъбите, розов оттенък на пастата за зъби след като изплюете, чувствителни зъби, разхлабени зъби, лош дъх, който не изчезва, отдръпване на венците, отделяне на гной в устата, промени в дъвченето.

Инфекциите могат да доведат до образуване на джоб от гной, наречен абсцес, което изисква незабавно лечение. Човек с абсцес може да изпита болезнено подуване и отделяне на гной в устата. Нелекуваните водят до усложнения. Например, заразената тъкан може да изложи на риск корена на близкия зъб, което от своя страна да доведе до пълна загуба на зъба. Освен това инфекциите от инфектирана тъкан на венците могат да се разпространят в челюстта или заобикалящата кост, потенциално да увредят тъканта. Бактериите могат също да влязат в кръвния поток и да причинят проблеми в други части на тялото.

Пародонталната болест има връзки с други проблеми в тялото, ако човек не получи своевременно лечение. Много проучвания са изследвали връзката между пародонталната болест и различни други здравословни проблеми, като диабет, сърдечно-съдови заболявания, проблеми с бременността, респираторно заболяване, рак.

Лечение

Важно е инфекцията на венците да се лекува своевременно, за да се избегнат усложнения. Добрата устна хигиена и редовното професионално почистване могат да контролират и лекуват по-ранни форми на пародонтално заболяване, като гингивит. Инфекция на венците или пародонтит може да изисква лечение под формата на дълбоко почистване на венците и джобовете около зъбите. Почистването на всички налични абсцеси също ще е необходимо. В някои случаи може да се наложи зъболекарят да премахне части от венците или тъканите. По-тежките и персистиращи инфекции може да се нуждаят от лечение с перорални антибиотици. В някои случаи зъболекарите могат да инжектират антибиотици директно в областта, за да помогнат за изчистване на инфекцията. Напредналите случаи може да изискват хирургическа намеса, като костни или тъканни присадки, за да се избегнат или поправят увреждането на челюстта.

Инфекциите на венците възникват поради натрупване на бактерии във и около венците. Хората могат да предприемат стъпки за предотвратяването им, като практикуват добра устна хигиена и избягват тютюнопушене. Посещението при зъболекар за редовни прегледи също е важно, за да се възпрепятства инфекцията. Ранната диагноза и лечение помагат за предотвратяване на усложнения, като загуба на зъби или тъкани.

Доверете се на нашите специалисти от City Dent за добро здраве на устната кухина и красива бяла усмивка. Обадете се още сега на нашата директна линия +359 893 020 920 или запазете час на http://www.zapregled.com/v2/

СканТюб - устройство за мониторинг на вашето оралн...
Атмосферни влияния върху зъбите